FAQ - Skinmeax Dagcrème SPF 50

Wil je meer te weten komen over dit product? Ontdek hier de antwoorden op veelgestelde vragen, beantwoord door een ervaren dermatoloog. Mocht je toch nog vragen hebben over het product, neem contact op met onze klantenservice voor productadvies.

Deze vragen zijn beantwoord door:

Dr. Krekels - Dermatoloog bij MohsA Huidcentrum

Veelgestelde vragen:

  • Waarom is dagelijkse UV-bescherming van de huid belangrijk?

UV-straling is er elke dag, wat betekent dat het nodig is om de huid dagelijks te beschermen. Naarmate we ouder worden, neemt de totale schade aan de huid door UV-straling toe. Deze schade hoopt zich geleidelijk op in de huid en is onomkeerbaar. Om de huid zo lang mogelijk gezond te houden, is het gebruik van dagelijkse UV-bescherming een absolute noodzaak.

  • Is het zinvol om een dagcrème te gebruiken bij (bewolkt) herfst- en winterweer?

Ja, dat is het zeker. Zelfs tijdens herfst- en wintermaanden blijft UV-straling aanwezig en kan het schade aanrichten aan de huid. Het is dus belangrijk om het hele jaar door, zowel in de zomer als in de winter, goede UV-bescherming te gebruiken om de huid op lange termijn gezond te houden.

  • Speelt de SPF-hoogte van een dagcrème een grote rol?

Het antwoord is eigenlijk ja én nee. SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan in hoeverre UV-straling wordt tegengehouden. In een laboratoriumsetting duidt het op hoe lang u zonder te verbranden in de zon kunt blijven, rekening houdend met de zonkracht op dat moment. Dit bepaalt de tijdsduur voordat er opnieuw crème zou moeten worden aangebracht.

Op het eerste gezicht lijkt een hogere SPF beter omdat het langer bescherming biedt. Maar er zijn dingen waar u rekening mee moet houden: zaken zoals zweten, water en wrijving kunnen de crème minder effectief maken. En zelden smeert men de crème volledig en gelijkmatig, waardoor sommige delen van de huid niet genoeg beschermd zijn.

Daarom is het volgens mij van groter belang om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen wanneer je buiten bent, dan om te kiezen voor een hogere SPF. Natuurlijk moet de SPF wel een voldoende hoog beschermingsniveau bieden.

  • Wat is de minimale benodigde SPF?

Volgens de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) is een SPF van minstens 15 nodig voor goede bescherming. Als dermatoloog gespecialiseerd in huidkankerpreventie, raad ik aan om een crème met SPF 20 te gebruiken. We hebben de dagcrème met Skinmeax verbeterd tot SPF 25.

Uit mijn onderzoek op het Scheveningse strand, dat een European Award in Photodermatology heeft gewonnen, blijkt dat een SPF van 20 al heel goede bescherming biedt. Ik adviseer het regelmatig aanbrengen van een crème met SPF 25 in plaats van één keer een crème met SPF 50, omdat dit beter is voor de bescherming van de huid. Verder is het kiezen van de juiste dagcrème met SPF uiteindelijk ook een persoonlijke beslissing, gebaseerd op wat jij het prettigst vindt.

  • Hoe helpt deze dagcrème tegen huidveroudering?

Een dagcrème helpt bij het handhaven van een gezonde vochtbalans in de huid, wat van belang is om uitdroging te voorkomen. Een dagcrème met een voldoende hoge SPF is zeer effectief tegen huidveroudering omdat deze bescherming biedt tegen schadelijke UV-straling. Deze UV-straling is een zeer belangrijke factor bij een versnelling van het huidverouderingsproces. Een dagcrème met SPF voorkomt belangrijke negatieve processen in de huid.

In recent onderzoek komt meer en meer naar voren dat de huid veel meer is dan "een spiegel" van hoe het met de gezondheid gesteld is. De diverse processen die in de huid plaatsvinden (bedenk, het is ons grootste orgaan) blijken van invloed te kunnen zijn op het algemene welzijn.

Het gaat veel verder dan: bescherm de huid tegen de zon, dan beperkt je de kans op huidkanker. Het blijkt dat de huid en de processen die erin plaatsvinden (denk aan herstel van uitdroging; herstel van UV-schade, etc.) van invloed kunnen zijn op de rest van het lichaam en gezondheid. Zo draagt een door de zon beschadigde huid bij aan het ontstaan van allerlei ontstekingsprocessen, die het risico op diverse ouderdomsziekten kunnen vergroten. Daarnaast kan uitdroging ook bijdragen aan meer irritatie en ontsteking in de huid en daarmee ook weer aan allerlei gezondheidsklachten.

  • Waarom is deze dagcrème geparfumeerd?

In de praktijk merk ik dat mensen enthousiaster zijn over het gebruik van een crème die prettig ruikt. Een aangename geur zorgt ervoor dat het dagelijks gebruik van de crème prettig blijft. Het motiveert mensen om de crème te blijven gebruiken, wat bijdraagt aan optimale huidbescherming.

Bovendien is het zo dat parfum in cosmetica (vaak) onterecht argwaan wekt vanwege zorgen over huidgevoeligheid en allergische reacties. Dit kan zeker voorkomen, maar de kans is beperkt.

Je kunt gelukkig zelf eenvoudig testen of deze crème geschikt is voor je huid met behulp van de zogenaamde ROAT, oftewel Repeated Open Application Test. Ik noem het gemakshalve de AllergyTest. Hiervoor brengt men een kleine hoeveelheid van het product twee keer per dag aan in de elleboogplooi. Herhaal dit zo'n tien dagen. Als er geen roodheid of jeuk optreedt, is de kans op een allergische reactie minimaal. Treedt er wel een reactie op, dan kan een dermatoloog vaststellen of het om een allergie gaat. Soms kan een droge huid gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in de crème, zonder dat er sprake is van een allergie.